Extra's

Zeljko Kalac

Rodaction nr 2 oktober 2005

Vorige maand tekende oud-Roda JC-doel man Zeljko Kalac een driejarig contract bij AC Milan. In 2002 vertrok de keeper bij Roda JC en verruilde hij de Limburgse club voor Perugia. "Ik weet zeker dat ik die transfer te danken heb aan de wedstrijd die ik in het jaar 2002 met Roda JC in
San Siro speelde. Galliani, de manager van AC Milan vertelde mij dat hij mij sinds die tijd altijd in de gaten heeft gehouden!Ē


Roda JC maakte in 2002 een memorabel UEFA Cup-seizoen door. Via het IJslandse Fylkir, Maccabi Tel Aviv uit IsraŽl en het Franse Girondins Bordeaux speelt Roda JC in de achtste finales tegen AC Milan. In Kerkrade weten de Italianen maar net met 1-0 to winnen, de uitwed strijd wordt mede door uitstekend keeperswerk van Zeljko Kalac, met 1-0 door Roda JC gewonnen. Dat Roda JC uiteindelijk via strafschoppen alsnog uitgeschakeld wordt, is voor dit verhaal minder interessant. "De deur naar ItaliŽ stond voor mij wagenwijd open. Door die wedstrijd heb ik een mooie transfer naar Perugia verdiend. De afgelopen seizoenen heb ik blijkbaar dusdanig veel indruk op de mensen van AC Milan gemaakt, dat ze mij begin augustus benaderden. Abbiati is vertrokken, hun andere tweede keeper is voor langere tijd geblesseerd en Galliani wist nog dat ik in wedstrijden tussen Perugia en AC Milan steevast heel goed keepte. Inzaghi is ooit na een ongelukkige botsing met mij in het ziekenhuis beland! `Keepers die onze aanvallers blesseren, kunnen we beter kopen' grapte Galliani onlangs bij de onderhandelingen over een transfer."

Andere wereld
Zeljko Kalac speelt dus bij een van de grootste clubs van de wereld. "Real Madrid, FC Barcelona, Chelsea, Manchester United, Arsenal, AC Milan, Juventus: allemaal absolute Europese top. Ik wist wel dat Perugia niet mijn plafond zou worden, maar AC Milan!! Nee, de gedachten van zo'n topclub heeft nooit door mijn hoofd gespeeld. Ik heb wel altijd gehoopt op een grote club. Met die intentie heb ik bij Perugia ook altijd zo goed mogelijk proberen te spelen. Maar AC Milan is niet zomaar een grote club, dat is een andere wereld." Niettemin wordt Kalac tweede keeper achter de onbetwiste eerste keus Dida. "Maar het is geen schande om achter Dida tweede keeper te zijn. Ik kijk er naar uit om met hem te gaan werken. Hij is de beste keeper van de wereld. Zelfs ik kan nog veel van hem leren. Ik kom heus wel aan het spelen van wedstrijden toe. AC Milan speelt in drie belangrijke competities: de serie A, de Coppa Italia en de Champions League. Dat zijn veel wedstrijden, het zijn er wel zestig per jaar dus ik kom heus wel aan de bak. En Dida speelt ook nog in het nationale team van BraziliŽ. Hij kan ook geblesseerd raken? Dan moet ik er ook staan!" Maar toch: is het geen stap terug? Van een onomstreden positie als eerste doelman naar die van tweede keeper. "Ik heb er veel over nagedacht. Ik ben nog nooit tweede doelman geweest. Ik had een aantal aanbiedingen van andere clubs in ItaliŽ, waar ik zeker eerste keus geweest zou zijn: AS Roma, Fiorentina. Maar steeds spookte het door mijn hoofd: AC Milan! AC Milan!! Dat kwam maar terug...AC Milan !!! Daar wil je toch altijd voor spelen?! Deze kans krijg je maar een keer in je leven. Ik denk dat ik een grote fout had gemaakt door hem niet met beide handen aan te nemen."

Invloed
Van eerste keus bij Perugia naar tweede man bij AC Milan. Minder wedstrijden spelen zou ook consequenties kunnen hebben voor zijn positie binnen de selectie van het Australisch voetbalteam, dat zich dit najaar wil kwalificeren voor het WK volgend jaar in Duitsland. Kalac: "Misschien zou dat invloed kunnen hebben, maar dan nog is een kans als deze te mooi om waar te zijn. In voetbal is tenslotte alles mogelijk. We zitten nu met drie keepers bij de nationale ploeg: Mark Schwarzer, die speelt bij Middlesborough, Ante Kovic van Hammerby en ik. Er is nu geen duidelijke hiŽrarchie. Niet duidelijk is wie straks eerste keus van Gnus Hiddink zal zijn. Mark Schwarzer heeft de laatste tijd onder Graham Arnold het meest gespeeld, onder zijn voorganger Frank Farina was ik doorgaans eerste keus. Hiddink zal straks z'n keuze wel bepalen, denk ik. Hij heeft pas ken nis gemaakt met deze selectie. Rond onze eerst volgende wedstrijd zal het wel duidelijk worden. Maar, als eerste keeper of als derde: ik wil naar dat WK toe!" AustraliŽ kan zich in november voor het eerst in 32 jaar plaatsen voor een WK; waarschijnlijk is Colombia of Paraguay de tegenstander. "Heel belangrijk. Als we het kunnen, kunnen we het nķ. De laatste keren misten we steeds iets, maar nu is alles in huis om het te bereiken: we hebben de juiste spelers, de juiste drijfveer! Veel jongens zijn al wat ouder en voor velen is het de laatste kans om op een WK mee te doen. Ik ben nu 32 jaar, ook voor mij is het de laatste kans om een WK te bereiken. Dat zijn ook dingen die extra zullen motiveren."

Beker

Gevraagd naar zijn mooiste herinnering bij Roda JC antwoordt Kalac in onvervalst Nederlands: "de beker winnen tegen NEC. De wedstrijd was fantastisch, het feest daarna ook. Dat was een geweldige gebeurtenis die ik niet snel zal vergeten. Ik kan sowieso niets negatiefs over Roda JC zeggen, want ik heb er vier fantastische jaren gehad. Ik heb mij daar heel goed kunnen ontwikkelen. Ik zou iedere jonge Australische voetballer adviseren bij een Nederlandse club te beginnen als ze naar Europa willen. Dat ik ooit bij Roda JC zou vertrekken, stond bij voorbaat al vast. De manier waarop het uiteindelijk gegaan is, zit mij nog wel een beetje dwars. Vraag maar aan Arnold Hendriks waarom ik weg moest." Na enig aandringen wil Zeljko Kalac zijn versie van het verhaal ook wel vertellen: "Ik was van mening dat Roda JC een club was met de potentie om Champions League te spelen. De club kwam daar elk jaar net iets voor tekort. Maar in plaats van het team uit te bouwen werden ieder jaar de beste spelers verkocht! Mijn ambities strookten dus niet met de ambities van de club. Ik heb daar ook een paar keer in interviews over gesproken en dat werd mij niet in dank afgenomen. Ik moest weg, ik werd als lastig bestempeld. Maar Ďno hard feelingsí het kan gebeuren dat de ambities van club en speler niet gelijk lopen. Dan is het misschien ook wel het beste om uit elkaar te gaan. Maar ik vond het zo jammer dat we twee jaar op rij zo hoog eindigden en net geen Europees voetbal haalden. Natuurlijk moet je mijn uitspraken van toen ook zien in het licht van de teleurstelling die er toen heerste. Geen kwaad woord over Hendriks hoor. Ik weet dat hij de club al jarenlang financieel steunt. Ik weet ook dat er zonder Arnold Hendriks misschien wel helemaal geen Roda JC meer zou zijn geweest. Ik wil daar ook geen slecht woord over zeggen, maar mijn teleurstelling betrof puur het ambitieniveau van de club destijds." Kalac zal Roda JC echter nooit vergeten. "Het was de club die mijn carriŤre in Europa lanceerde. Hendriks haalde mij op advies van Graham Arnold in Sydney weg. Zonder Roda JC had ik hier nu niet gezeten, dat is zeker' Datzelfde geldt voor Perugia, hoewel ik daar ook veel problemen met de voorzitter heb gehad. Gaucci heet ie. Die man is gek! Maar ook Perugia ben ik dankbaar, want het is voor een buitenlandse doelman moeilijk om ItaliŽ binnen te komen. Ook zij gaven mij de kans mijzelf in ItaliŽ te bewijzen. Maar het begin was moeilijk. Ik was gekocht door de zoon van de voorzitter. maar zijn vader wilde mij er eigenlijk helemaal niet bij hebben. Ook daar heb ik voor mijn plek gevochten en ben ik uiteindelijk vast in het team gekomen."
Komend seizoen gaat Kalac' grote droom in vervulling: spelen in de Champions League. "AC Milan is er sterker op geworden. Ik denk dat wij in de Champions League weer een grote rol van betekenis gaan spelen. Ik ga ervan genieten." Op 1 november is Kalac even terug in Nederland. Hij speelt dan met AC Milan de Champions League-wedstrijd tegen PSV.

VORIGE